Tufft CX-SM på Varbergs Fästning


På en bana inne i och runt omkring Varbergs Fästning avgjordes i helgen 12-13 januari cykelcross-SM. Maifracing hade två tjejer på startlinjen i damseniorklassen, Amanda Mikaelsdotter och Ellen Gustafsson.

Varberg 2019-01-12, SM CX Cykelcross, Amanda Mikaelsdotter, Maifracing, Foto: Micke Fransson/teambild.se


De båda unga Maiftjejerna, som i år fyller 17 år och är förstaårsjuniorer, hade dock ställt sina förväntningar lågt då de i cykelcross tävlar emot dameliten. Siktet var inställt på att fullfölja loppet och skaffa sig erfarenhet inför framtiden så tjejerna höll som väntat till i den bakre delen av fältet. Cykelcross är inte tjejernas huvudgren i cykelsporten utan båda två kör det som ett bra komplement till landsvägscyklingen.

Bäst gick det för Amanda Mikaelsdotter som blev elva, hon körde den tuffa banan utan någon större dramatik och missöden, och var nöjd med sin prestation efter målgång.

– Jag hade bara som mål att köra så bra jag kunde och fullfölja loppet, och det kände jag att jag lyckades med. Och jag hade kul på banan, sa Amanda efter målgången.

Varberg 2019-01-12, SM CX Cykelcross, Ellen Gustafsson, Maifracing, Foto: Micke Fransson/teambild.se

För Ellen Gustafsson var det tuffare, cykelproblem och vurpa ställde till det men hon kom till slut in på platsen efter Amanda, på tolfte plats.
– Det var hårt, tyckte en besviken Ellen efteråt.

Nu så är det vila och vinterträning för tjejerna inför landsvägssäsongen som startar i mitten av april.

Ida Erngren från Uppsala CK vann damklassen och bland herrarna så kan David Eriksson från Art-V Cycling Club titulera sig svensk cykelcrossmästare.


Viktor Åkerberg från Maif var anmäld i Pojkar 10-12 år men vaknade på söndagsmorgonen med feber och halsont och fick tyvärr stå över årets SM.